Wanita Berusia 100 Tahun Yang Gemar Merokok

image

Seorang wanita berasal dari Gloucestershire, yang berusia 100 tahun yakin bahawa dia berumur panjang kerana rokok dan alkohol yang digunakannya.

Lorna Gobey,sanggup menghisap 20 batang rokok setiap hari dan secara rutin meneguk segelas Guinness dengan wiski.

Pertama kalinya dia merokok pada tahun 1940 dan setelah dijumlahkan, total rokok yang dihisap sudah lebih dari 1.5 juta batang sejak itu.

Mrs Gobey mengatakan, “Saya sudah merokok sejak berusia 30 tahun dan tak pernah ada masalah sama sekali”.

“Banyak orang yang cuba menasihati dan mengatakan bahawa kebiasaan itu buruk, namun keluarga saya tak akan berani meminta saya untuk berhenti kerana jika mereka lakukan, saya akan menarik mereka ke pangkuan dan saya tampar mereka”.

“Saya selalu berusaha menikmati hidup. Saya pikir penting untuk melakukan hal-hal yang ingin anda lakukan dan tidak membiarkan orang lain mengatur hidup anda”.

“Saya suka merokok, minum wiski dan Guinness, dan saya masih suka bermain skittles. Mungkin itu sebahagian dari alasan mengapa saya masih hidup begitu lama. Saya tak pernah berfikir akan mencapai usia 100 tahun, namun ternyata saya masih berumur panjang.”

Mrs Gobey, yang memiliki 27 cucu, 55 buyut dan 12 cicit, merayakan ulang tahunnya di Labour Club dengan minuman kesukaannya.

Anak lelakinya Bob Fisher, 66, mengatakan, “Di usia senja ibu masih terlihat sihat dan bugar Dia merokok lebih cepat daripada kami semua dan masih suka meneguk minuman keras. Selain itu ia juga sangat suka bermain bingo dan bersiul serta jalan-jalan keliling kota ini dengan mengemudikan keretanya”

Advertisements