12 Perkara Wanita Perlu Elak Semasa Hamil

Assalamualaikum..
Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Anak tu rezeki dari ALLAH. Siapa yang dah kahwin tapi tak nak ada anak sendiri? Kan..

Setiap pasangan yang dah berumahtangga pasti nak anak yang bakal dilahirkan tu sihat dan sudah semestinya COMEL.. Betul tak? ~_^

So, kat sini ada 12 perkara yang perlu dielakkan semasa mengandung agar tidak memberi kemudaratan pada kandungan anda. JIKA berlaku sesuatu yang tak diingini juga, ingatlah itu semua takdir dan pasti ada alasan yang munasabah.

image

1) Manicure, pedicure.
Anda sering mendapatkan rawatan kuku di salun sebelum ini? Jika boleh elakkan melakukannya semasa hamil terutama pada 3 bulan pertama usia kandungan anda, ini kerana produk kecantikan yang digunakan mengandungi bahan kimia. Lebih baik anda mengambil langkah berjaga-jaga dengan menghindarinya.

2) Facial.
Jika sekadar facial biasa yang menggunakan produk yang bebas daripada bahan kimia, tidak mengapa. Namun, pastikan anda produk yang digunakan itu benar-benar bersih dan tidak mengandungi bahan yang berbahaya? Elakkan juga facial yang bertujuan untuk pengelupasan atau pemutihan kerana kulit sangat sensitif semasa hamil.

3) Mewarnakan Rambut.
Sebolehnya elakkan terutama pada suku pertama kehamilan kerana dikhuatiri bahan kimia dalam pewarna akan meresap ke dalam kulit dan boleh menimbulkan risiko jangkitan terhadap kandungan anda.

4) Kasut Bertumit.
Tak perlu nak bergaya dengan kasut bertumit semasa hamil. Semakin bertambah usia kehamilan, semakin bertambah berat badan yang mempengaruhi graviti tubuh dan mudah membuat ibu hamil hilang keseimbangan dan mudah membuat anda terjatuh.

5) Ubat Nyamuk.
Elakkan daripada apa saja jenis ubat nyamuk tidak kira jenis semburan, yang dibakar atau sapuan sekalipun. Ubat nyamuk mengandungi bahan kimia yang amat berbahaya dan boleh menjejaskan kandungan anda.

6) Derma Darah.
Ibu hamil tidak digalakkan untuk menderma darah kerana mudah mengalami anemia (kekurangan darah) sedangkan anda perlukan darah yang banyak untuk kehamilan anda.

7) Membawa Barang.
Elakkan membawa barang berat apatah lagi setelah kehamilan memasuki suku yang terakhir iaitu 7 bulan ke atas.

8) Durian.
Elakkan makan durian terutama pada suku pertama kehamilan kerana ia boleh merangsang kontraksi yang akhirnya menyebabkan keguguran.

9) Kapal Terbang.
Elakkan menaiki kapal terbang pada suku terakhir kehamilan apatah lagi jika anda tergolong dalam kehamilan berisiko atau menghadapi sebarang masalah kesihatan. Tekanan di udara boleh menambahkan lagi risiko terhadap kehamilan anda.

10) Gincu Bibir.
Jika anda suka memakai gincu semasa hamil, elakkan tabiat suka menjilat bibir. Bahan pengawet dan pewarna di dalam gincu jika tertelan boleh membahayakan janin.

11) Krim Pemutih.
Lupakan krim pemutih ketika ini. Kandungannya boleh menjejaskan kesihatan anda dan janin.

12) Ubat Jerawat.
Wajah anda dipenuhi jerawat setelah mula hamil? Ia adalah perkara biasa kerana faktor perubahan hormon untuk proses kehamilan. Lupakan seketika penggunaan ubat jerawat kerana ia mungkin membahayakan pertumbuhan janin anda. Cara lebih selamat, kerap mencuci muka untuk mengurangkan penghasilan minyak yang menyebabkan jerawat. Atasi jerawat setelah setelah melahirkan nanti.

sumber : Blog Mama Balqis

Advertisements